RTM

RTM Ysak med finne og ror

Min egen opfattelse af Ysak:
Ysaks skrogfacon gør den til en rigtig “performance” kajak. Hvis man er begynder og investerer i versionen med både ror og finne, så kan man bruge roret til almindelig “hyggesejlads” og efterhånden, som man finder ud af, at Ysak kan meget mere end det, begynde at udforske dens muligheder og tage finnen i brug istedet for roret. Finnesystemet er iøvrigt konstrueret, så det er let at reparere, hvis det bliver skadet ved f.eks. baglæns roning ind i en sten eller lignende. Derfor er udgaven af Ysak med finne også oplagt som klub- og undervisningskajak.

Ysak er for roere, som ikke er alt for store. Jeg kan dog med mine godt 2 meter i højden og en skridtlængde på 98 cm. lige akkurat klemme mig ned i den.

RTM Ysak: Pris med 3 luger og skot samt finne og ror 11.000,- DKK.

Længde: 506 cm. Bredde: 57 cm. Vægt: 27,5 kg. Lasteevne: 120 kg.

RTM Brio

BRIO er en to/tre personers kystkajak med en stor cockpitåbning. Den har en stor bredde, hvorfor den er meget stabil. Den henvender sig til personer, som kræver stor stabilitet og sikkerhed. Den er velegnet til roning ved kyster, fjorde, søer og åer. Der er god stuveplads til grej. Ryglænene til voksensæderne kan slås ned for hensigtsmæssig transport. Den er også velegnet til fiskeri.

RTM Brio: Pris 2018: 7.500,- DKK plus fragt

RTM Disco

Sit-on-top kajakken Disco har nogenlunde samme skrogfacon som havkajakken Artic og kombinerer på den måde havkajakkens egenskaber med sit-on-top kajakkens sikkerhed og roerens frie bevægelighed. Jeg oplever den som temmelig letroet, manøvredygtig ved lav fart og med god retningsstabilitet ved lidt højere fart. Den reagerer fint på kantning, og med et par knæstropper bliver den endnu mere sjov. Umiddelbart synes jeg, at den virkede hurtigere end RTM Tempo. Testturen var på 5,8 km. med en gennemsnitshastighed på 6,5 km/t og en maxhastighed på 8 km/t – pagajen var Boreal Delphina 220 cm.

Billedet viser placeringen af mine fødder, når jeg med min skridtlængde på 98 cm. har en god rostilling. Så jeg tror, at de fleste personer kan finde sig til rette i Disco. Der står en del vand i fodrummet, som dog hurtigt lænses, når der kommer fart i kajakken. En lettere roer oplever nok ikke så meget vand i fodrummet…

RTM Disco pris: 5.900,- DKK excl. tilbehør og fragt – men incl. bagagenet og sikkerhedsliner for og agter.

Dimensioner: Længde: 428 cm. Bredde: 65 cm. Vægt: 23 kg. Lasteevne: 130 kg.

RTM Tempo

Min mening: Denne sit-on-top kajak har egenskaber, som overgår mange andre sit-on-top kajakker på markedet. Den ligger rimeligt stabilt på vandet og har en god retningsstabilitet, så man bliver ikke træt af hele tiden at skulle korrigere kursen. Desuden “plasker” den ikke, når den rammes af bølger men glider roligt gennem vandet – og så er den absolut ikke langsom. Eneste minus er, at den mangler noget komfort – sæde med ryglæn er eksempelvis ikke standardudstyr.

Den officielle tekst: Tempo Camo er en hurtig, let roet, kursstabil sit-on-top fiskekajak. Den leveres i farven Camo som standard og er forsynet med 2 fiskestangsholdere. Dette sammen med det store vandtætte stuve rum gør Tempo Camo til en meget handy fiskekajak.

RTM Tempo pris: 7.000,- DKK excl. tilbehør og fragt.

Længde: 450 cm. Bredde: 67 cm. Vægt: 24 kg. Lasteevne: 170 kg.

RTM Ocean Quattro

Stor stabilitet og mange anvendelsesmuligheder gør den til en rigtig familiekajak. Ocean Quatro er til 2 voksne og 2 børn. Den kan også ros af 1 person. Den er hurtigere, end den lige ser ud til.


Billederne viser den mindre Ocean Duo med ekstraudstyr. Billedet øverst er fra en dejlig familietur på Kongeåen.

RTM Ocean Quattro pris: 7.700,- DKK excl. tilbehør og fragt

Længde 412 cm. Bredde 90 cm. Vægt: 34 kg. Lasteevne: 260 kg

RTM Artic – udgået desværre

Min egen – flere år gamle – vurdering af den hedengangne RTM Artic bliver her på hjemmesiden indtil videre (for dem som måske kan være heldige at finde en brugt):

Artic er stadig blandt mine favoritter, og jeg mener, at den er stærkt undervurderet i de mere “kræsne” kajakkredse. Nogle siger, at det er en god begynderkajak, men jeg siger, at den også er god som “fortsætter”kajak. Den kan mere, end den lige ser ud til, og er på samme tid både retningsstabil og manøvredygtig. Min oplevelse er, at lige netop denne kombination af egenskaber er sjælden på kajakker i denne prisklasse uden hjælpemidler som ror eller finne.

Længde: 418 cm. Bredde: 64 cm. Vægt: 21 kg. Lasteevne: 115 kg. Cockpit: 73/38 cm